rökning doktor lungorDet är en transportprocess som börjar när man andas och slutar när blodet har tagit syret till de nödvändiga platserna i kroppen.

Vid inandning tar lungorna upp syre från luften, vilket sedan transporteras vidare av blodet till de celler som behöver det som mest. När processen sedan är klar andas lungorna ut koldioxid.

Det kommer säkerligen inte som en överraskning att vi inte hade kunnat överleva utan lungorna och det syre som andas in.

Faktum är att hjärnan endast klarar sig utan syre under några minuter (exakt hur länge skiftar från person till person) innan hjärnan tar skada.

Inte långt därefter svimmar man, och om syret inte återkommer lever man inte särskilt länge till. Självklart måste vi därför ta hand om våra lungor och göra det så enkelt som möjligt för dem att må bra.

rökning dåligt för lungornaDåliga beteenden för dina lungor

Man varnas ofta om att det är farligt för lungorna om man exempelvis röker, och det finns goda anledningar till dessa förvarningar.

När man röker omvandlas en stor del av det som man andas in till tjära, vilket sannerligen inte låter som någonting man vill ha i lungorna.

Kroppen har inte kapaciteten att få bort all tjära, och det är därför enbart 30 % av denne som faktiskt andas ut igen. Den andra 70 % sätter sig fast i både lungor och hals. Som salt på såren tar tjäran även kål på lungceller som är friska.

Det är tyvärr så mycket som 2,5 dl tjära som kommer in i kroppen varje år om man röker ungefär ett paket cigaretter om dagen. Därför är det av yttersta vikt att man tar hand om sin kropp och värnar om sina lungor.

Nu ska vi dock inte älta över det negativa, utan istället ta en titt på lite intressant fakta kring lungorna.

Visste du till exempel att man andas in en halv liter luft vid varje andetag? Eller att man andas in ungefär tolv gånger varje minut? Det är även värt att nämna hur lungorna är ganska känsliga.

Just därför ser luftvägarna till att hetta upp den luft som man andas in för att göra inandningen så enkel som möjligt för lungorna.