Hälsomat-för-hjärta-och-lungor-samt-hälsaOm man vill se till så att lungorna och hjärtat fungerar väl bör man lägga fokus på hälsosamma måltider. Likt ett fordon behöver kroppen bränsle för att kunna klara av dagens tuffa utmaningar, och inte kan man kasta ner sopsäckar med skräpmat i bensintanken.

För att undvika ett flertal hjärtproblem kan man därför följa ett par hjälpsamma tips gällande kost som kan styra en in på rätt väg.

Först av allt är det viktigt att nämna hur det inte enbart är överätande av ohälsosam mat som kan skada oss allvarligt.

Att äta för lite mat är som att försöka köra en bil utan bränsle.

Man kommer ingenvart och motorn är helt kaputt. Se alltså till att äta så många kalorier som du bränner under en dag.

Träning, ditt hjärta och hälsosam mat

träning hälsosam mat och ditt hjärtaOm du utövar hårda träningspass tre dagar i veckan kan du behöva ganska mycket mer mat än någon som tillbringar hela dagen i soffan. När allt kommer till kritan ska man äta med måtta. Lagom, helt enkelt.

· Du behöver inte helt undvika rött kött, men det är rekommenderat att inte äta för mycket av det. Mindre än 500 gram är mer än nog.

Nästa punkt är nog inte särskilt överraskande för dig. Den har vi alla hört när man talar om hälsosam mat.

Ät mer frukt och grönsaker för bra hälsa

Se till att få i dig mer av frukt och grönsaker där mängden grönsaker bör vara större än mängden frukt.

Broccoli och vitkål är exempel på mat som kommer att göra hjärtat lyckligt.

· Välj helst rapsolja om du är i behov av någonting att laga mat i. Smörgåsfetter med nyckelhålssymbolen är även ett bra val.

· Nästan allt som vi äter nuförtiden är chockfullt med salt. Kött, fisk, kyckling, potatis, pommes och ibland till och med grönsaker.

Om man tar en tur ner till närmaste snabbmatsrestaurang och köper en måltid kan man räkna med att ha intagit nog med salt för flera dagar framöver. Försök därför att medvetet välja måltider som har mindre salt i dem.

Det bästa man kan göra är att laga maten själv från grunden istället för att köpa en färdigrätt eller måltid från en snabbmatsrestaurang.

· Fisk är ett fantastiskt sätt att få i oss Omega 3, och det rekommenderas därför att man äter fisk två-tre gånger i veckan.

· När du äter pasta, bröd eller ris bör du sikta på att köpa en variant med mycket fullkorn.

· Den sista punkten är ingenting som man behöver grubbla över.

Se till att äta så lite godis och sötsaker som det går. Den riktigt farliga boven är all den läsk som svenskar i dagens samhälle äter rent för mycket av.